AjankohtaistaUupumus ja masennusoireet yleisiä myös lievää koronavirusinfektiota potevilla

Uupumus ja masennusoireet yleisiä myös lievää koronavirusinfektiota potevilla

14.6.2021

Masennus, uupumus ja monet muut neurologiset ja psykiatriset oireet ovat yleisiä myös lieväoireista koronavirusinfektiota potevilla, tuore tutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 215 tutkimuksen ja 100 000 potilaan tietoihin.

Yleisimmät neurologiset ja psykiatriset oireet olivat hajuaistin tai makuaistin katoaminen, heikotus ja uupumus, masennus, pääkivut ja ahdistus.

Oireet olivat hyvin yleisiä myös potilailla, joiden koronavirusinfektio ei edellyttänyt sairaalahoitoa. Heistä 55 prosentilla oli uupumusta, 52 prosentilla hajuaistin menetys, 47 prosentilla lihaskipuja, 45 prosentilla makuaistin katoamista ja 44 prosentilla pääkipuja.

Aineistot eivät paljastaneet, mistä oireet tarkalleen johtuvat, mutta taustalla saattaa olla esimerkiksi aivojen tulehdustila, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry -lehdessä.

(Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry 2021;DOI:10.1136/jnnp-2021-326405)