AjankohtaistaRavintolisistä vähänlaisesti apua laihduttamiseen – tutkimusnäyttöä tosin niukasti

25.5.2021

Laihtumiseen kaupataan monenlaisia ravintolisiä ja rohdoksia, mutta näyttö niiden tehosta on vähäistä. Jotkin tuotteet saattavat auttaa, mutta niidenkin hyödyt ovat tutkimusten perusteella vaatimattomia.

Tiedot käyvät ilmi kahdesta hiljattain julkaistusta tutkimuskatsauksesta, joissa analysoitiin laihduttamiseen tarkoitettujen ravintolisien tehoa. Toisessa katsauksessa oli mukana 67 tutkimusta ja 5 200 osallistujaa ja toisessa 54 tutkimusta ja 4 300 osallistujaa. Tutkimuksissa tarkasteltiin muun muassa lakritsijuurta, efedraa, vihreää teetä, kitosaania, glukomannaania, fruktaaneja ja konjugoitua linolihappoa.

Valmisteen katsottiin auttavan laihduttamisessa, jos sitä käyttävät laihtuivat vähintään 2,5 kiloa, mutta yksikään tarkastelluista ravintolisistä tai valmisteista ei täyttänyt tätä kriteeriä. Joitain valmisteita käyttäneet laihtuivat hieman enemmän kuin lumevalmistetta käyttäneet, mutta erot olivat käytännössä merkityksettömiä.

Monet tutkimukset olivat pieniä ja tieteellisesti heikkolaatuisia, joten niiden tuloksiin kannattaa suhtautua varovasti. Tämän vuoksi on myös mahdollista, että laadukkaiden ja suurempien tutkimusten myötä osa valmisteista osoittautuu hyviksi. Tämänhetkisen tutkimusnäytön perusteella ravintolisiä ei kuitenkaan voi suositella laihduttamiseen.

(Diabetes, Obesity and Metabolism 2021;DOI:10.1111/dom.13973)