AjankohtaistaVälimeren ruokavalio saattaa ehkäistä Alzheimerin tautia

Välimeren ruokavalio saattaa ehkäistä Alzheimerin tautia

21.5.2021

Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota noudattavat näyttäisivät säästyvän Alzheimerin taudilta ja muistioireilta muita todennäköisemmin. Ruokavalio saattaa muun muassa vähentää haitallisia proteiinikertymiä aivoissa.

Perinteinen Välimeren ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, johon osallistui 170 tervettä ja 340 suurentuneessa Alzheimerin taudin vaarassa olevaa. Osallistujille tehtiin aivokuvaukset ja dementiatestejä ja heiltä otettiin selkäydinnestenäytteet.

Tulosten perusteella kaikkein välimerellisimmin ruokailevien aivot olivat paremmassa kunnossa alueilla, jotka on liitetty Alzheimerin tautiin. He myös pärjäsivät muita paremmin testeissä, joissa mitattiin muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja.

Yhteydet olivat samanlaisia, kun tutkijat tarkastelivat osallistujien selkäydinnestenäytteitä. Terveellistä ruokavaliota noudattavien näytteissä oli vähemmän merkkejä tau- ja amyloidiproteiineista, joita kertyy Alzheimerin tautia sairastavien aivoihin.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta kasvispainotteinen ja monipuolinen ruokavalio on yhdistetty pienempään muistisairauksien riskiin aikaisemminkin. Mekanismin tarkka ymmärtäminen edellyttää kuitenkin lisää tutkimuksia. Välimerellinen ja kasvispainotteinen ruokavalio ehkäisee myös sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta ja lukuisia muita sairauksia.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

(Neurology 2021)