AjankohtaistaLiha, alkoholi ja sokeri yhteydessä tulehdusta edistäviin suolistobakteereihin

Liha, alkoholi ja sokeri yhteydessä tulehdusta edistäviin suolistobakteereihin

28.4.2021

Ruokavalio vaikuttaa suoliston bakteerikantoihin, mikä voi joko hillitä tai lisätä matala-asteista tulehdusta suolistossa. Tuoreen tutkimuksen perusteella tulehdusta edistää runsas eläinperäisten ruokien, alkoholin ja sokerin käyttö. Kasvispainotteinen ruokavalio sen sijaan voi hillitä tulehdusta.

Gut-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 1 400 henkilön ruokavaliotietoihin ja ulostenäytteisiin. Osallistujista 550 sairasti tulehduksellista suolistotautia.

Liha, teollisesti prosessoidut ruoat kuten ranskalaiset, runsas sokeri ja alkoholi liittyivät tulehdusta edistävien bakteerien runsauteen, analyysi osoitti. Vastaavasti palkokasvit, kala, pähkinät, kasvikset ja kuitupitoiset ruoat liittyivät bakteereihin, jotka hillitsevät tulehdusta ja suojaavat suolistoa.

Juomista kahvi ja punaviini liittyivät suotuisiin ja virvoitusjuomat ja vahvat alkoholijuomat haitallisiin bakteerikantoihin.

Eri ruokiin ja ruokavalioihin liitetyt vaikutukset näkyivät sekä terveillä että tulehduksellista suolistosairautta potevilla.

Tutkimuksen menetelmällisten rajoitusten vuoksi tuloksista ei voi päätellä johtuvatko havaitut muutokset vain ja ainoastaan osallistujien ruokavalioista. Aiemmat tutkimukset viittaavat samanlaisiin yhteyksiin, mutta vielä tarvitaan lisätutkimuksia.

(Gut 2021;DOI:10.1136/gutjnl-2020-322670)