AjankohtaistaAnaboliset steroidit heikentävät kivesten toimintaa – vaikutukset näkyvät käytön lopettamisen jälkeenkin

10.3.2021

Anabolisten steroidien käyttö saattaa johtaa pitkäaikaiseen testosteronin tuotannon heikentymiseen, vaikka käytön lopettaisi, tanskalaistutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 132 voimaharjoittelua harrastavaa 18–50-vuotiasta miestä, joista 46 käytti anabolisia steroideja, 42 oli lopettanut käytön kolmisen vuotta sitten ja loput eivät olleet käyttäneet niitä koskaan. Miesten testosteronin tuotantoa arvioitiin mittaamalla kivesten välisolujen tuottaman INSLN3-hormonin pitoisuuksia. Kyseisen hormonin vähyys viittaa kivesten toiminnan ja testosteronin tuotannon heikentymiseen.

Anabolisia steroideja käyttävien INSLN3-tasot olivat selvästi matalammat kuin muiden miesten, mutta myös entisten käyttäjien pitoisuudet olivat pienempiä kuin miesten, jotka eivät olleet käyttäneet anabolisia steroideja. Yhteys oli sitä voimakkaampi mitä pitempään steroidien käyttö oli jatkunut.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat anabolisten steroidien käytön haittaavan kivesten toimintaa, ja tuo vaikutus näyttäisi pysyvän senkin jälkeen, kun steroidien käytön lopettaa.

Anaboliset steroidit ovat miessukuhormonin eli testosteronin tapaan vaikuttavia hormonivalmisteita. Ne auttavat varsinkin lihasmassan kasvattamisessa, mutta haittavaikutuksena niitä käyttävillä esiintyy mm. mielialan ailahtelua, masennusta, raivokohtauksia ja aggressiivisuutta, impotenssia, hedelmättömyyttä, aknea ja muita iho-ongelmia sekä maksan toiminnan häiriintymistä. Steroidit lisäävät myös sydänkohtausten vaaraa, nostavat verenpainetta ja huonontavat kolesterolitasoja.

(Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2021;DOI:10.1210/clinem/dgab129)