AjankohtaistaSokerilimuja paljon juovat alttiita rasvamaksalle

Sokerilimuja paljon juovat alttiita rasvamaksalle

Uutiset
2.3.2021
Uutispalvelu Duodecim
Uutispalvelu Duodecim

Sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia paljon juovat näyttäisivät sairastuvan rasvamaksaan muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys havaittiin etenkin aikuisilla, jotka nauttivat vähintään neljä sokerilimua viikoittain.

Tulokset perustuvat 15 000 keskimäärin 39-vuotiaan kiinalaisen nelivuotiseen seurantaan. Tutkimuksen alkaessa osallistujat eivät sairastaneet rasvamaksaa, sydän- ja verisuonitauteja tai syöpää, mutta seurannan aikana 2 900:lla todettiin ei-alkoholiperäinen rasvamaksa.

Sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia vähintään neljästi viikoittain juovat sairastuivat noin 50 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka joivat sokerilimuja harvoin. Tämä havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, muu ruokavalio, elämäntavat ja tulehduksista kertovat merkkiaineet.

Kiinalaisten tulokset vahvistavat näyttöä runsaan sokerin saannin ja rasvamaksan yhteyksistä. Liika sokeri muuttuu maksassa rasvaksi, joten yhteys on uskottava. Myös lihavuus, vähäinen liikunta ja etenkin runsas alkoholin käyttö altistavat rasvamaksalle.

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään, minkä seurauksena maksa voi suurentua huomattavasti. Rasvan kertyminen maksasoluihin on usein merkki laajasta aineenvaihdunnan häiriöstä, joka altistaa diabetekselle, verenpaineen nousulle, veren rasva-arvojen muutoksille ja muille sairauksille.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Clinical Nutrition 2021;DOI:10.1093/ajcn/nqaa380)

https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa380

Etsitkö luotettavaa tietoa terveydestä ja sairauksista?

Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä sekä sairauksista jokaisen suomalaisen ulottuville. Terveyskirjastossa on yli 10 000 asiantuntijoiden laatimaa artikkelia.

Käytämme evästeitä, jotta pystymme tarjoamaan parhaan mahdollisen käyttökokemuksen sivustollamme. Voimme käyttää evästeitä myös markkinointiviestinnän kohdentamiseen. Jatkamalla sivustollemme hyväksyt evästeiden käytön.

Lisätietoja