AjankohtaistaOmega-3-rasvat saattavat ehkäistä astmaa osalla lapsista

Omega-3-rasvat saattavat ehkäistä astmaa osalla lapsista

26.2.2021

Paljon omega-3-rasvahappoja ruoastaan saavat lapset näyttäisivät sairastuvan astmaan muita epätodennäköisemmin. Havainto koskee tosin vain lapsia, joilla on tietty rasva-aineenvaihduntaan vaikuttava geenimuoto.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 4 500 brittilasta seurattiin raskausajalta 11–14-vuotiaaksi. Kalaperäisten rasvojen saantia kyseltiin lasten ollessa 7-vuotiaita.

Paljon kalaperäisiä omegarasvoja saavat sairastuivat astmaan muita epätodennäköisemmin, mutta tämä havaittiin vain lapsilla, jotka kantoivat tiettyä rasva-aineenvaihduntaan vaikuttavaa geenivarianttia. Kyseinen variantti johtaa tavallisesti alhaisiin omega-3-rasvahappotasoihin. Näillä lapsilla runsas kalarasvojen saanti liittyi noin puolet pienempään sairastumisriskiin, kun vertailukohtana olivat vähänlaisesti omegarasvoja saavat.

Tulokset varmistettiin myös samankaltaisessa ruotsalaistutkimuksessa, mutta tarvitaan vielä lisää näyttöä ennen kuin omega-3-rasvahappojen voidaan varmasti sanoa ehkäisevän lasten astmaa.

Tutkimus julkaistiin European Respiratory Journal -lehdessä.

(European Respiratory Journal 2021;DOI:10.1183/13993003.03633-2020)