AjankohtaistaHiilihydraatit voivat vaikuttaa myös verenpaineeseen

Hiilihydraatit voivat vaikuttaa myös verenpaineeseen

22.2.2021

Hiilihydraattien laatu ja määrä voivat vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti ihminen sairastuu kohonneeseen verenpaineeseen, tuore tutkimus vihjaa. Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.

Yli 12 000 kiinalaisaikuisen seurantatutkimuksessa sekä hyvin runsas että vähäinen hiilihydraattien käyttö liittyivät kohonneen verenpaineen riskiin. Samoin vähäinen hyvälaatuisten hiilihydraattien kuten kasvisten ja runsas ravitsemuksellisesti köyhien hiilihydraattien kuten valkoisen jauhon käyttö liittyivät suurentuneeseen riskiin.

Kiinalaisten havainnot tukevat aiempaa tutkimusnäyttöä, jonka perusteella kasvikset ja kasvispainotteinen ruokavalio auttavat verenpaineen hallinnassa. Ne myös viittaavat siihen, että verenpaineen kannalta suotuisinta on, jos hiilihydraatit muodostavat noin puolet energian saannista.

Kohonnutta verenpainetta potee puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista. Se on sydän- ja verisuonitautien ja monien muiden sairauksien riskitekijä.

(Hypertension 2021;DOI:10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.16751)