AjankohtaistaVerenpaine laskee tasaisesti mitä enemmän suolan käyttöä vähentää

Verenpaine laskee tasaisesti mitä enemmän suolan käyttöä vähentää

18.2.2021

Suolan käytön vähentäminen alentaa verenpainetta tasaisesti, ja hyödyt näkyvät jo vähäisten muutosten jälkeen, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus on suurin kohonnutta verenpainetta potevilla, mutta näkyy myös muilla.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka suolan vähentämisen on pitkään tiedetty alentavan verenpainetta, vaikutuksen ei ole osoitettu olevan tasainen ja lineaarinen. Havainnot perustuvat 85 suolatutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin.

Suolan käytön vähentäminen alensi verenpainetta kaikilla tutkimuksiin osallistuneilla riippumatta siitä, kuinka paljon suolan saanti väheni. Yhteys pysyi käytännössä lineaarisena kaikilla suolan saannin tasoilla, mutta voimistui mitä enemmän suolan saanti laski.

Hyödyt olivat huomattavat aikuisilla, joiden verenpaine oli kohonnut, mutta suolan saannin vähentäminen laski myös normaaliverenpaineisten verenpainelukemia. Sukupuoli tai mahdolliset verenpainelääkitykset eivät vaikuttaneet yhteyteen.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Suomalaismiehet syövät noin 10 grammaa ja naiset 7 grammaa ruokasuolaa päivittäin. Tämä on noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suomessa suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja ns. piilosuolana elintarvikkeista kuten leivästä, juustoista ja valmisruoista. Liiallinen suolan käyttö on maailmanlaajuisesti merkittävä kohonneen verenpaineen ja sydän- ja verisuonitautien aiheuttaja. Globaalisti liika suola aiheuttaa lähes 2 miljoonaa sydäntautikuolemaa joka vuosi.

(Circulation 2021;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.120.050371)