AjankohtaistaNuuska saattaa lyhentää elinikää

Nuuska saattaa lyhentää elinikää

29.1.2021

Nuuskaa säännöllisesti ja vuosikausia käyttävät menehtyvät nuorempina kuin samanikäiset, jotka eivät käytä tupakkaa. Yhteys koskee varsinkin sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia, ruotsalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu lähes 170 000 ruotsalaismiehen terveystietoihin vuosilta 1978–2010. 74 prosenttia miehistä ei ollut käyttänyt tupakkatuotteita ja 23 prosenttia käytti ainoastaan nuuskaa.

Nuuskaa käyttävien riski menehtyä sydän- ja verisuonitautiin seurannan aikana oli lähes 30 prosenttia suurempi kuin miesten, jotka eivät olleet käyttäneet mitään tupakkatuotteita. Myös kokonaiskuolleisuus eli riski menehtyä mihin tahansa syyhyn oli nuuskaajilla suurempi. Syöpäkuolemien suhteen tulokset olivat epäselvempiä.

Ruotsalaisten tulokset vahvistavat näyttöä nuuskaan liittyvistä terveyshaitoista ja osoittavat pitkään jatkuvan nuuskaamisen myös liittyvän eliniän lyhentymiseen.

Nuuskan myyminen on Suomessa kielletty, mutta laitonta maahantuontia on paljon.

(International Journal of Epidemiology 2020;DOI:10.1093/ije/dyaa197)