AjankohtaistaKihtiä voi mahdollisesti ehkäistä oikeilla elämäntavoilla

Kihtiä voi mahdollisesti ehkäistä oikeilla elämäntavoilla

7.12.2020

Oikeanlainen ruokavalio on keskeinen keino pitää kihtioireet kurissa siihen jo sairastuneilla, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan ruokavaliolla voi todennäköisesti myös ehkäistä kihdin syntyä. Lisäksi olisi hyvä välttää alkoholia ja diureetti-verenpainelääkkeitä.

Tiedot perustuvat yli 50 000:n keskimäärin 54-vuotiaan miehen 26-vuotiseen seurantaan, joka alkoi vuonna 1986. Tutkimuksen alkaessa miehillä ei ollut kihtiä, mutta seurannan aikana diagnoosin sai 4 prosenttia. Ruokavaliota ja kihtidiagnooseja kyseltiin kahden vuoden välein.

Aineiston avulla tutkijat arvioivat, että melkein 80 prosenttia kihtitapauksista olisi estynyt, jos kaikki miehet olisivat noudattaneet monipuolista ja terveellistä ruokavaliota, käyttäneet vain vähänlaisesti alkoholia ja välttyneet diureetti-verenpainelääkityksiltä. Suotuisat elämäntavat liittyivät pienempään sairastumisriskiin normaalipainoisilla, mutta myös ylipainoisilla miehillä. Lihavien sairastumisriskiä ne eivät pienentäneet, mikä viittaa siihen, että heillä ensisijaista olisi laihduttaminen.

Terveellisellä ruokavaliolla tarkoitettiin kasvispainotteista ruokavaliota, jossa on hedelmiä ja vähärasvaisia maitotuotteita, mutta vähänlaisesti punaista lihaa, teollisia lihatuotteita ja sokerilla makeutettuja juomia.

Kihti on kivulias nivelsairaus, joka johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Muun muassa alkoholi, ylipaino ja puriineja sisältävä ruokavalio pahentavat oireita. Puriineja on etenkin eläinten nahassa ja sisäelimissä sekä äyriäisissä ja monissa palkokasveissa.

Tutkimuksessa tarkasteltu ruokavalio on aiemmissa tutkimuksissa alentanut veren virtsahappotasoja, mikä mahdollisesti selittää havaitut kihtivaikutukset. Diureetit puolestaan suurentavat virtsahapon pitoisuuksia, joten myös niiden kohdalla mekanismi on todennäköisesti sama.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

(JAMA Network Open 2020;DOI:10.1001/jamanetworkopen.2020.27421)