AjankohtaistaKipulääkkeiden käyttö ei vaikuta miehen hedelmällisyyteen

Kipulääkkeiden käyttö ei vaikuta miehen hedelmällisyyteen

2.12.2020

Yleisten kipulääkkeiden on epäilty heikentävän miesten hedelmällisyyttä, mutta tuoreen tutkimuksen valossa tälle ei näyttäisi olevan perusteita. Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Hedelmällisyyteen vaikuttavia elintapoja ja lääkityksiä kartoittavaan tutkimukseen osallistui 2 000 miestä ja naista, ja heiltä kysyttiin myös lääkityksistä. Analyysissa keskityttiin yleisiin kipulääkkeisiin (ibuprofeeni, asetyylisalisyylihappo, parasetamoli, naprokseeni).

Seurantaa edeltävän kuukauden aikana hieman yli puolet miehistä oli käyttänyt edellä mainittuja kipulääkkeitä, mutta tutkijat eivät löytäneet viitteitä siitä, että lääkitykset olisivat vaikuttaneet siihen, miten todennäköisesti pariskunnan raskaus onnistui.

Tutkimuksen tulokset olisi hyvä vielä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat siihen, etteivät kipulääkkeet ainakaan lyhytaikaisessa käytössä heikennä miestä hedelmällisyyttä.

(American Journal of Epidemiology 2020;189:1348–1359)