AjankohtaistaImettäminen vähentää infektioita ensimmäisen elinvuoden aikana

Imettäminen vähentää infektioita ensimmäisen elinvuoden aikana

13.11.2020

Rintaruokinnalla olevat vauvat joutuvat muita harvemmin sairaalahoitoon infektioiden takia ensimmäisen elinvuotensa aikana, tuore tutkimus vahvistaa. Etenkin tämä koskee vauvoja, jotka ovat täysimetyksellä.

Pediatrics-lehden julkaisema tutkimus perustuu 815 äidin ja lapsen seurantaan, ja sen perusteella sairaalahoitoa vaativat infektiot ovat sitä vähäisempiä mitä pitempään lasta imetetään.

Lapset, jotka olivat täysimetyksellä, joutuivat sairaalahoitoon infektion takia keskimäärin 12 prosenttia harvemmin kuin muut, mutta myös osittaista rintaruokintaa saaneet säästyivät infektioilta todennäköisemmin kuin lapset, joita ei imetetty lainkaan.

Lapsia seurattiin syntymästä kolmen vuoden ikään saakka, mutta imetyksen hyödyt rajoittuivat ensimmäiseen elinvuoteen. Tutkimuksessa lapsia imetettiin keskimäärin 7–8 kuukautta ja täysimetys kesti keskimäärin 2 kuukautta. Infektion takia sairaalahoitoa tarvitsi neljännes lapsista kolmen vuoden ikään mennessä.

Imettäminen on lukuisilla tavoin hyväksi lapsen terveydelle ja kehitykselle. Rintamaito muun muassa vähentää hengitystieinfektioita, korvatulehduksia ja pienentää diabetesriskiä. Rintaruokituista lapsista tulee myös muita harvemmin ylipainoisia ja lihavia.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa täysimetystä ainakin puolen vuoden ikään, mutta vain 40 prosenttia maailman äideistä tekee niin. Suomessa täysimetystä suositellaan 6 kuukauden tai ainakin 4 kuukauden ikään asti ja osittaista rintaruokintaa vuoden ikäiseksi saakka.

(Pediatrics 2020;146:e20191892)