AjankohtaistaVarhainen fysioterapia nopeuttaa iskiaspotilaan toipumista

Varhainen fysioterapia nopeuttaa iskiaspotilaan toipumista

6.11.2020

Iskias-selkäkivuista kärsivät kannattaisi laittaa fysioterapiaan jo varhaisessa vaiheessa, tuore tutkimus osoittaa. Tämä vähentäisi monien potilaiden kipuja ja parantaisi toimintakykyä.

Annals of Internal Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa 220 iskiaspotilasta ohjattiin joko neljän viikon fysioterapiaan tai verrokkiryhmään, jossa potilaita vain kannustettiin liikkumaan ja pysymään aktiivisina. Potilaat olivat 18–60-vuotiaita ja olivat poteneet selkäkipuja keskimäärin 35 päivää.

Fysioterapiaa pian lääkäriin hakeutumisen jälkeen saaneiden kivut lievittyivät enemmän ja heidän toimintakykynsä parani enemmän kuin verrokkien, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin neljä viikkoa tutkimuksen alusta, mutta myös puolen vuoden ja vuoden kuluttua. Osa potilaista hakeutui leikkaushoitoon tai sai steroidipistoksia seurannan aikana, mutta näitä potilaita oli yhtä paljon kummassakin ryhmässä.

Iskias on työikäisillä erittäin yleinen sairaus, ja se aiheuttaa paljon työpoissaoloja ja sairaalahoitoja. Iskiasoireella tarkoitetaan iskiashermon ärsytyksestä johtuvaa selkäkipua ja muita oireita. Oireet voivat tuntua lanneselässä ja ulottua alaraajaa alaspäin aina varpaisiin saakka. Oireisiin voi kuulua alaraajan kipua, pistelyä, tunnottomuutta tai lihasheikkoutta.

(Annals of Internal Medicine 2020;DOI:10.7326/M20-4187)