AjankohtaistaSuolistosyövän riskiä voi pienentää elintavoilla – etenkin ruokavalio tärkeä

Suolistosyövän riskiä voi pienentää elintavoilla – etenkin ruokavalio tärkeä

30.10.2020

Oikeanlainen ruokavalio voi tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa välttymään suolistosyövältä. Myös monet lääkkeet vaikuttavat sairastumisriskiin, Gut-lehden julkaisemat tulokset osoittavat. Tiedot perustuvat yli 80 meta-analyysitutkimuksen analyysiin.

Suolistosyövän riskiä pienentää etenkin kasvispainotteinen ruokavalio, jossa on kuituja, folaatteja ja magnesiumia sekä maitotuotteita ja soijaa. Lääkeaineista sairastumisriskiä pienentävät aspiriini- ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet sekä NSAID-tulehduskipulääkkeet.

Runsas lihan ja varsinkin punaisen lihan ja teollisten lihavalmisteiden syöminen suurentaa sairastumisriskiä kuten myös alkoholin käyttö. Kummassakin tapauksessa riski on sitä suurempi mitä enemmän niitä käyttää.

Tutkimuksissa näkyi myös viitteitä monien muiden ruoka-aineiden ja lääkkeiden vaikutuksista, mutta varsinainen tutkimusnäyttö oli lopulta hyvin köykäistä.

Suomessa suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä. Vuosittain siihen sairastuu noin 3 300 suomalaista. Kaksi kolmannesta tapauksista todetaan yli 65-vuotiailla.

Suolistosyövän kehittymiseen menee ainakin 15 vuotta, joten elintavoilla on keskeinen merkitys niiden ehkäisyssä. Tutkimusten mukaan kasvispainotteinen ja monipuolinen ruokavalio pienentää todennäköisesti kaikkien syöpien vaaraa.

(Gut 2020;DOI:10.1136/gutjnl-2020-320990)