AjankohtaistaLaihtuminen selittää lihavuusleikkauksen diabeteshyödyt

Laihtuminen selittää lihavuusleikkauksen diabeteshyödyt

15.9.2020

Lihavuusleikkauksen avulla laihtuvat parantuvat usein myös tyypin 2 diabeteksesta, mutta kuinka paljon tästä johtuu laihtumisesta ja kuinka paljon leikkauksen aiheuttamista muista muutoksista, sitä ei ole tiedetty. Nyt julkaistun tuoreen tutkimuksen perusteella diabeteshyödyt näyttäisivät selittyvän pelkällä laihtumisella.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä, ja siihen osallistui 22 lihavaa tyypin 2 diabetesta sairastavaa, jotka olivat laihtuneet joko lihavuusleikkauksella tai elintapamuutoksilla.

Potilailla, jotka onnistuivat merkittävässä painonpudotuksessa, havaittiin lukuisia suotuisia muutoksia glukoosi- ja insuliiniaineenvaihdunnassa, kehon koostumuksessa sekä rasvatasoissa, mutta nuo muutokset olivat samanlaisia kummassakin ryhmässä.

Tutkijoiden mukaan tämä osoittaa, että lihavuusleikkaukseen liitetyt terveyshyödyt johtuvat laihtumisesta eivätkä muista leikkaukseen liittyvistä muutoksista. Käytännössä elintapamuutoksilla laihduttaminen on kuitenkin vaikeaa, etenkin jos liikakiloja on kertynyt paljon. Tämän vuoksi lihavuusleikkauksella saadaan usein parempia tuloksia.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Leikkausta voidaan myös harkita tyypin 2 diabetesta sairastavilla potilailla, jos painoindeksi ylittää 30 kg/m2 eikä lihavuuden ja diabeteksen muu hoito ole tuottanut tulosta.

(New England Journal of Medicine 2020;383:721–732)