AjankohtaistaTerveelliset elämäntavat ehkäisevät sappikiviä

Terveelliset elämäntavat ehkäisevät sappikiviä

10.9.2020

Monipuolinen ruokavalio ja varsinkin lihavuuden välttäminen voivat ehkäistä sappikivitaudin kehittymistä, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui yli 60 000 naista ja 40 000 miestä, joita seurattiin lähes 30 vuoden ajan. Kun tiedot osallistujien elämäntavoista yhdistettiin tietoihin seurannan aikana ilmaantuneista sappikivitaudeista, elämäntapojen havaittiin selvästi liittyvän sairastumisriskiin.

Sappikivitauti kehittyi harvemmin osallistujille, jotka olivat normaalipainoisia, joivat ainakin kaksi kupillista kahvia päivittäin, noudattivat monipuolista ja terveellistä ruokavaliota ja käyttivät alkoholia korkeintaan kohtuullisesti. Myös liikunta ja savuttomuus liittyivät pienempään sairastumisriskiin.

Tutkijoiden havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, jotta selviää, onko nyt tutkittujen seikkojen lisäksi muita tekijöitä, jotka voisivat selittää yhteydet. Havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että terveelliset elämäntavat ja etenkin lihavuuden välttäminen auttavat välttymään sappikiviltä.

Sappikiviä syntyy, kun sapen aineosat kiteytyvät sappirakossa seisovassa sappinesteessä. Monilla sappikivet ovat oireettomia, mutta osalla ne aiheuttavat äkillisiä vatsakipuja, pahoinvointia ja oksentelua. Jos oireet toistuvat ja jatkuvat, sappikivet saadaan kuriin poistamalla sappirakko ja sappikivet leikkauksessa.

(American Journal of Clinical Nutrition 2020;112:586–594)