AjankohtaistaPotilaat aliarvioivat kuulo-ongelmansa

Potilaat aliarvioivat kuulo-ongelmansa

9.9.2020

Merkittävä osa kuulo-ongelmista jää havaitsematta, jos lääkärit luottavat potilaidensa omiin arvioihin, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 9 700 keskimäärin 67-vuotiasta, joita pyydettiin itse arvioimaan kuulonsa taso. Lisäksi 8 500 potilaalle tehtiin kuulotutkimukset.

Tulosten perusteella jopa kolmannes kuulonheikentymistä olisi jäänyt havaitsematta, jos lääkärit olisivat luottaneet vain potilaiden omiin arvioihin.

Virheelliset itsearviot olivat yleisempiä naisilla, iäkkäimmillä potilailla, pienituloisilla sekä tupakoivilla, vähän liikkuvilla ja alkoholia runsaasti käyttävillä. Kyseiset seikat ovat myös kuulonheikentymän riskitekijöitä, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Tutkimus on tiettävästi suurin ja tarkin tähän mennessä tehty arvio kuulon itsearvioinnin ja mittausten suhteesta.

Suomessa joka viidennellä 70-vuotiaalla ja useammalla kuin joka kolmannella 80-vuotiaalla on keskustelua vaikeuttava kuulovika.

(JAMA Network Open 2020;3:e2015009)