AjankohtaistaAstmaoireet pahenevat ennen ukkosta

Astmaoireet pahenevat ennen ukkosta

3.9.2020

Astmaa tai muita hengitystiesairauksia potevat saattavat kärsiä tavallista pahemmista oireista ukonilmalla, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Oireet lisääntyvät ukkosmyrskyjä edeltävinä päivinä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä, ja sen perusteella hengitystiesairauksien vuoksi tehdyt sairaalakäynnit lisääntyvät ukkosta edeltävinä kolmena päivänä. Erityisesti tämä koskee astmaa tai keuhkoahtaumatautia potevia.

Ukkonen ja astmaoireet on yhdistetty toisiinsa aiemminkin, mutta tarkkaa syytä ilmiölle ei ole löydetty. Joitain viitteitä on siitä, että siitepölypitoisuudet nousevat ukkosten yhteydessä, mikä voi pahentaa hengitysoireita. Tässä tutkimuksessa ilman lämpötila nousi ja hengitysilman pienhiukkasten pitoisuudet suurenivat ukkosta edeltävinä päivinä, mikä saattoi selittää oireiden lisääntymisen.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 46 miljoonan keskimäärin 77-vuotiaan yhdysvaltalaisen rekisteritietoja.

(JAMA Internal Medicine 2020;DOI:10.1001/jamainternmed.2020.1672)