AjankohtaistaSokeritasojen liiallinen laskeminen suurentaa diabeetikon kaatumisriskiä

Sokeritasojen liiallinen laskeminen suurentaa diabeetikon kaatumisriskiä

27.8.2020

Vakava hypoglykemia – eli veren sokeritasojen liiallinen laskeminen – voi lisätä iäkkäiden tyypin 2 diabeetikoiden kaatumisia ja sitä kautta myös luunmurtumia ja muita vammoja, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimukseen osallistui 1 200 diabetespotilasta, joista 150 oli kokenut vakavaa hypoglykemiaa vähintään kerran ennen tutkimuksen alkua tai kolmetoistavuotisen seurannan aikana.

Hypoglykemiaa kokeneiden riski kaatua seurannan aikana oli noin kaksi kertaa suurempi kuin muiden potilaiden, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin riippumatta monista taustamuuttujista, kuten potilaan iästä, sukupuolesta, painoindeksistä tai diabeteksen kestosta.

Havainnot vahvistavat näyttöä hypoglykemiasta kaatumisten riskitekijänä, ja korostavat sen ehkäisyn tärkeyttä etenkin iäkkäillä potilailla. Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Hypoglykemia eli veren sokeritasojen liiallinen lasku aiheuttaa mm. sekavuutta, käsien tärinää, ärtyisyyttä, hikoilua ja pahimmassa tapauksessa myös tajuttomuutta ja kouristuksia. Tilanne saadaan yleensä ratkaistua antamalla potilaalle esimerkiksi mehua tai muuta sokeripitoista.

(Diabetes Care 2020;43:2060–2065)