AjankohtaistaHiilihydraattien vähentäminen ei ehkäise diabetesta – saattaa jopa altistaa sairastumiselle

Hiilihydraattien vähentäminen ei ehkäise diabetesta – saattaa jopa altistaa sairastumiselle

Uutiset
25.8.2020
Uutispalvelu Duodecim
Uutispalvelu Duodecim

Vähänlaisesti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voi suurentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja heikentää veren sokeritasapainoa, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 3 200 yli 16-vuotiaan britin ruokavalio- ja terveystietoja, jotka kerättiin vuosina 2008–2016.

Tulosten perusteella diabetesdiagnoosi oli osallistujilla sitä todennäköisempi, mitä vähemmän hiilihydraatteja ja mitä enemmän rasvaa hänen ruokavaliossaan oli. Samanlainen yhteys näkyi veren sokeritasapainosta kertovassa HbA1c-pitoisuudessa.

Havainnot viittaavat siihen, että hiilihydraattien vähentäminen ja rasvojen lisääminen ei auta diabeteksen ehkäisyssä ja saattaa pahimmassa tapauksessa jopa altistaa sille. Hiilihydraattien vähentäminen voi olla haitaksi, jos se tarkoittaa myös hedelmien, kasvisten ja täysjyväviljojen vähentämistä. Niissä on runsaasti muun muassa kuitua ja antioksidantteja, joiden tiedetään pienentävän diabetesriskiä.

Nykytietämyksen valossa hiilihydraattien määrää tärkeämpää on niiden laatu. Sama koskee tiettyyn rajaan saakka myös rasvoja.

Uutispalvelu Duodecim

(European Journal of Nutrition 2020;59:2771–2782)

https://doi.org/10.1007/s00394-019-02122-1

Etsitkö luotettavaa tietoa terveydestä ja sairauksista?

Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä sekä sairauksista jokaisen suomalaisen ulottuville. Terveyskirjastossa on yli 10 000 asiantuntijoiden laatimaa artikkelia.

Käytämme evästeitä, jotta pystymme tarjoamaan parhaan mahdollisen käyttökokemuksen sivustollamme. Voimme käyttää evästeitä myös markkinointiviestinnän kohdentamiseen. Jatkamalla sivustollemme hyväksyt evästeiden käytön.

Lisätietoja