Ajankohtaista12 riskitekijää aiheuttaa 40 prosenttia dementioista

12 riskitekijää aiheuttaa 40 prosenttia dementioista

17.8.2020

Melkein puolet dementioista olisi ehkäistävissä, jos 12 riskitekijää saataisiin nykyistä paremmin hoidettua, Lancet-lehdessä julkaistu selvitys osoittaa. Osa riskitekijöistä liittyy elintapoihin, mutta joukossa on myös seikkoja, joiden korjaaminen edellyttää laajempia yhteiskunnallisia muutoksia.

Keskeisimmät dementialle altistavat riskitekijät ovat alhainen koulutustaso, korkea verenpaine, tupakointi, kuulovammat, lihavuus, masennus, vähäinen liikunta, diabetes ja vähäiset sosiaaliset suhteet. Myös liiallinen alkoholin käyttö, aivovammat sekä ilmansaasteet altistavat dementioille.

Samat riskitekijät ovat lukuisten muiden sairauksien ja terveyserojen taustalla.

(Lancet 2020;DOI:10.1016/S0140-6736(20)30367-6)