AjankohtaistaAlle 35-vuotiaana kohonnut verenpaine haitallisempaa

Alle 35-vuotiaana kohonnut verenpaine haitallisempaa

13.8.2020

Korkean verenpaineen haitat ovat suurempia, jos verenpaine kohoaa jo alle 35-vuotiaana, tuore tutkimus osoittaa. Potilailta kannattaisikin aina kysyä, kuinka kauan heillä on ollut korkea verenpaine.

Tutkimuksen perusteella potilailla, joiden verenpaine oli kohonnut jo alle 35-vuotiaana, oli vasemman sydänkammion hypertrofiaa ja vajaatoimintaa yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin potilailla, jotka kertoivat verenpaineongelmien alkaneen vasta myöhemmin. Varhain kohonnut verenpaine liittyi myös suurempaan sepelvaltimon kalkkeutumisen ja albuminurian todennäköisyyteen.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka pitkään kestävän korkean verenpaineen on tiedetty olevan haitallista tätäkin ennen, epäselvempää on ollut, voiko riskejä luotettavasti arvioida vain kysymällä potilaalta verenpaineongelmien alkamisesta. Tulokset viittaavat siihen, että pelkkä kysyminen useimmiten riittää.

Tutkimukseen osallistui 2 600 keskimäärin 50-vuotiasta potilasta, joiden verenpaine ja sydämen terveys oli tutkittu useita kertoja vuosien varrella. Verenpaineongelmien alkamisesta kysyttiin potilailta, ja heidän vastauksensa tarkistettiin vanhoista mittaustuloksista.

Korkeaa verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes -naisista. Se altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

(American Journal of Hypertension 2020;DOI:10.1093/ajh/hpaa055)