AjankohtaistaLisää näyttöä kaakaon verenpainevaikutuksista

Lisää näyttöä kaakaon verenpainevaikutuksista

17.6.2020

Kaakaon ja suklaan säännöllinen syöminen saattaa auttaa verenpaineen hallinnassa, tuore tutkimus osoittaa. Olennaista on kuitenkin, mistä suklaansa saa. Jälkiruokien ja suklaaleivonnaisten runsas nauttiminen näyttäisi liittyvän korkeampaan verenpaineeseen.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siinä tarkasteltiin 46 000 ranskalaisnaisten kaakaon ja suklaan saantia ja niiden verenpaineyhteyksiä. Korkeaa verenpainetta poti 13 000 osallistujaa.

Kaakaota kohtuullisesti nauttivilla oli tulosten perusteella pienempi riski potea korkeaa verenpainetta, ja tämä havaittiin etenkin naisilla, jotka saivat kaakaonsa tavallisesta suklaasta. Heillä oli korkeaa verenpainetta 11 prosenttia harvemmin kuin muilla, tulokset osoittivat. Suklaajälkiruokia paljon syövillä korkeaa verenpainetta oli 9 prosenttia todennäköisemmin kuin muilla naisilla. Osallistujat söivät keskimäärin 2,3 grammaa kaakaota päivässä.

Tulokset viittaavat kaakaon voivan auttaa verenpaineen hallinnassa, mutta niihin on voinut vaikuttaa myös monet seikat, joita tutkimuksessa ei huomioitu. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Aiemmissa tutkimuksissa suklaan terveyshyödyt on liitetty lähinnä tummaan, paljon flavonoideja sisältävään suklaaseen. Kauppojen tavallisissa suklaissa flavonoideja on yleensä niukasti, koska suuri osa niistä tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa. Paljon energiaa sisältävä suklaa ja suklaatuotteet voivat helposti myös lihottaa, mikä puolestaan altistaa sydänoireille ja monille muille sairauksille.

(European Journal of Epidemiology 2020;35:465–469)