AjankohtaistaAlkoholin käytölle ei turvallista alarajaa raskauden aikana

Alkoholin käytölle ei turvallista alarajaa raskauden aikana

12.6.2020

Raskaudenaikainen alkoholialtistus näkyy vastasyntyneen aivotoiminnassa, vaikka altistuminen olisi ollut hyvin vähäistä, tuore tutkimus osoittaa. Myös tupakointi raskauden aikana näkyy vauvan aivotoiminnassa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja siinä tutkittiin 1 700 vastasyntyneen aivotoimintaa EEG-mittauksella.

Verrattuna vastasyntyneisiin, joiden äidit eivät olleet käyttäneet alkoholia raskauden aikana, äidin alkoholin käytölle raskauden aikana altistuneiden aivotoiminnassa havaittiin muutoksia, jotka olivat sitä suurempia mitä suurempaa käyttö oli ollut. Yhteys näkyi myös silloin, kun äiti oli lopettanut alkoholin käytön ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

Myös raskaudenaikainen tupakka-altistus liittyi aivotoiminnan muutoksiin, kun vertailukohtana olivat savuttomien äitien vauvat.

Lapsen kasvaessa aivojen toiminnassa tapahtuu normaalisti muutoksia taajuuksilla, joita nyt mitattiin, joten havaitut muutokset voivat olla merkki aivotoiminnan kehityksen poikkeavuuksista. Tulokset eivät kuitenkaan kerro minkälaisia vaikutuksia niillä on lapsen kognitiiviseen tai muuhun kehitykseen ja siksi asiaa olisi hyvä tutkia lisää.

Koska aivomuutoksia näkyi myös hyvin vähäisillä altistustasoilla, tutkijat pitävät tuloksia osoituksena siitä, että raskaudenaikaiselle alkoholin käytölle ei voida asettaa turvallista alarajaa.

Äidin runsas alkoholin käyttö raskauden aikana voi johtaa muun muassa sikiön alkoholisyndroomaan (FAS), joka aiheuttaa mm. oppimisen, käytöksen, tarkkaavaisuuden ja muistin häiriöitä. FAS-lapsilla on myös usein oireyhtymään kuuluvia kasvojen rakennepoikkeamia ja muunlaisia rakenteellisia ongelmia.

Raskaudenaikainen tupakointi lisää muun muassa sikiön kasvuhäiriön, ennenaikaisen synnytyksen, istukan ennenaikaisen irtoamisen ja kohtukuoleman vaaraa. Myöhemmin elämässä myös hengitystieinfektiot, oppimishäiriöt ja ylivilkkaus ovat näillä lapsilla yleisempiä.

(JAMA Network Open 2020;DOI:10.1001/jamanetworkopen.2020.4714)