AjankohtaistaMasennusta ja ahdistuneisuutta voi hoitaa myös kännykkäsovelluksella

Masennusta ja ahdistuneisuutta voi hoitaa myös kännykkäsovelluksella

2.6.2020

Masennusta ja ahdistuneisuutta voi tuoreen tutkimuksen perusteella lievittää myös matkapuhelimeen asennettavilla hoitosovelluksilla. Myös internetpohjaiset hoito-ohjelmat toimivat monilla potilailla, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja siinä 146 masennus- tai ahdistuneisuusdiagnoosin saanutta aikuista satunnaistettiin saamaan joko matkapuhelinpohjaista hoitoa tai verrokkiryhmään. Hoitoa kesti kahdeksan viikkoa. Verrokit saivat saman hoidon varsinaisen tutkimusjakson päätyttyä.

Tutkimuksessa käytettiin hoitosovellusalustaa, jossa potilaille oli tarjolla viisi eri sovellusta. Tehtävään koulutetut ammattilaiset suosittelivat kulloinkin potilaan tilanteeseen ja hoidon vaiheeseen sopivinta ohjelmaa, mutta potilaat saivat myös käyttää niitä vapaasti. Potilaisiin oltiin yhteydessä keskimäärin kahdesti viikossa.

Kännykkäsovelluksia käyttäneiden masennus- ja ahdistuneisuusoireet lievittyivät selvästi enemmän kuin verrokkien, tulokset osoittivat. Masennusoireet vähenivät puoleen 60 prosentilla sovelluksia käyttäneistä, kun verrokeista niin kävi 30 prosentilla. Oireet myös pysyivät poissa kaksi kuukautta hoidosta. Ahdistusoireiden kohdalla tulokset olivat samanlaisia.

Etähoitojen haaste on saada potilaat käyttämään niitä tarpeeksi tunnollisesti, jotta hoito tehoaa. Tässä tutkimuksessa potilaat tekivät keskimäärin 93 hoitotehtävää 98:sta, mitä voi pitää erittäin hyvänä. Tutkijat uskovat tunnollisen osallistumisen johtuvan hoitoalustasta, jonka ansiosta potilaat voivat itse valita kulloisenakin hetkenä heitä kiinnostavan hoitosovelluksen. Tämä voi parantaa motivaatiota ja muistuttaa enemmän matkapuhelinten ja sovellusten tavallista käyttötapaa.

(JAMA Psychiatry 2020;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2020.1011)