AjankohtaistaNirsot lapset valikoivat ruokansa usein vielä kouluiässäkin

Nirsot lapset valikoivat ruokansa usein vielä kouluiässäkin

26.5.2020

Nirsosti syöviä pikkulapsia ei välttämättä kannattaisi pakottaa syömään heille vastenmielisiä ruokia, sillä merkittävä osa heistä on vanhempien ponnisteluista huolimatta nirsoja vielä kouluiässäkin. Pediatrics-lehden julkaisema tutkimus osoittaa myös, etteivät nirsot lapset ole muita useammin alipainoisia.

Tutkimuksessa seurattiin 320 äitiä ja heidän lapsiaan neljän vuoden ajan. Perheet olivat pienituloisia ja nirsoilusta kyseltiin lasten ollessa 4-, 5-, 6-, 8-, ja 9-vuotiaita.

Tulosten perusteella nelivuotiaana nirsot lapset olivat usein nirsoja myös myöhemmissä arvioinneissa, vaikka äidit olivat yrittäneet laajentaa heidän ruokavalioitaan.

Nirsot lapset olivat keskimäärin hoikempia kuin ikätoverinsa, mutta suurin osa heistä oli silti normaalipainoisia. Ylipainoa ja lihavuutta heillä oli vähemmän kuin lapsilla, jotka eivät valikoineet syömisiään.

Kaikkein nirsoimpien lasten äidit usein myös pyrkivät rajoittamaan epäterveellisten ruokien ja makeisten syömistä, mikä tutkijoiden mukaan on hyvä tavoite, mutta saattaa nirson lapsen kohdalla johtaa ei-toivottuihin vaikutuksiin.

Tulokset olisi hyvä vahvistaa suuremmissa lisätutkimuksissa ja muissa väestöissä, mutta ne viittaavat lasten nirsoilun usein jatkuvan vanhempien ponnisteluista huolimatta. On kuitenkin mahdollista, että ruokavalion laajentamista kannattaa yrittää lapsen ollessa vielä hyvin pieni.

(Pediatrics 2020;e20192018)