AjankohtaistaSäännöllinen jumppa vetreyttää aivoja jo puolessa vuodessa

Säännöllinen jumppa vetreyttää aivoja jo puolessa vuodessa

20.5.2020

Fyysisen kunnon nostaminen voi vielä kuusikymppisenä lisätä aivojen verenkiertoa ja parantaa muun muassa kielellisiä taitoja. Havainto korostaa liikunnan merkitystä ikääntyvien aivojen terveydelle.

Tiedot käyvät ilmi Neurology-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa 200 keskimäärin 66-vuotiasta vähänlaisesti liikuntaa harrastavaa aloitti aerobista kuntoa kohottavan ohjatun harjoittelun. Harjoituksia tehtiin kolmesti viikossa aluksi 20 minuuttia päivässä ja niitä vähitellen pidennettiin 40 minuuttiin. Osallistujia kannustettiin myös omatoimiseen harjoitteluun.

Osallistujien muistia ja muita kognitiivisia kykyjä mitattiin tutkimuksen alussa ja puolivuotisen harjoittelun lopuksi. Seurannan aikana osallistujien tulokset paranivat toiminnanohjausta ja kielellistä sujuvuutta mittaavissa testeissä. Ultraäänitutkimus osoitti myös aivojen verenkierron parantuneen puolen vuoden harjoittelun aikana.

Tulokset olisi hyvä varmistaa tutkimuksessa, jossa liikuntaa lisääviä verrattaisiin samanikäisiin, jotka eivät lisää liikkumista. Havainnot joka tapauksessa viittaavat aerobisen kunnon kohottamisen voivan hidastaa ikääntymiseen liittyvää mielentoimintojen heikentymistä. Kielellisessä sujuvuudessa havaittu parannus vastasi tasoa, joka tavallisesti nähdään viisi vuotta nuoremmilla.

(Neurology 2020;DOI:10.1212/WNL.0000000000009478)