AjankohtaistaHidas kävely kertoo aivoverenkiertohäiriön vaarasta

Hidas kävely kertoo aivoverenkiertohäiriön vaarasta

13.5.2020

Hitaasti kävelevät näyttäisivät sairastuvan aivoverenkiertohäiriöihin muita todennäköisemmin. Tämä havaitaan yli 65-vuotiailla, mutta ei nuoremmilla potilailla, tuore tutkimus osoittaa.

Stroke-lehden julkaisemat tulokset perustuvat yli 360 000 terveen 37–73-vuotiaan kuusivuotiseen seurantaan, jonka aikana 2 700 osallistujaa sairastui aivoverenkiertohäiriöön.

Kun tiedot sairastumista yhdistettiin tietoihin osallistujien kävelynopeuksista, kävelynopeuden havaittiin liittyvän sairastumisriskiin vain yli 65-vuotiailla. Tässä ikäryhmässä hitaasti kävelevät sairastuivat aivoverenkiertohäiriöön noin 40 prosenttia todennäköisemmin seurannan aikana. Myös ylipainoisuus ja lihavuus liittyivät aivoverenkiertohäiriöiden vaaraan.

Havainnot vahvistavat ja laajentavat näyttöä hitaan kävelyvauhdin ja aivoverenkiertohäiriöiden yhteydestä. Kävelyn hidastuminen on myös merkki suurentuneesta dementiariskistä, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Kävelyvauhdin hidastuminen kuvastaa fyysisen toimintakyvyn ja terveyden heikkenemistä, mutta saattaa olla myös seuraus kehittyvästä sairaudesta.

(Stroke 2020;DOI:10.1161/STROKEAHA.119.028064)