AjankohtaistaTeinit saattaisivat nukkua enemmän, jos koulu alkaisi tunnin myöhemmin

Teinit saattaisivat nukkua enemmän, jos koulu alkaisi tunnin myöhemmin

11.5.2020

Aikaisista kouluaamuista luopuminen voisi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan pidentää teinien yöunia arkipäivinä. Tutkimuksessa aamujen myöhentäminen tunnilla ei lykännyt nukkumaanmenoa.

JAMA Pediatrics -lehden julkaisemassa tutkimuksessa seurattiin viittä koulua, jotka tutkimuksen alkaessa vuonna 2016 aloittivat opetuksen aamuisin kello 7:30 tai 7:45. Kahdessa koulussa aamutunteja kuitenkin myöhennettiin 50–65 minuutilla. Seurattuja oppilaita oli 455, ja he olivat keskimäärin 15-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Opiskelijoiden unta ja sen laatua mitattiin aktiivisuusrannekkeilla, ja niiden perusteella aamutuntien myöhentäminen pidensi yöunia keskimäärin 40 minuuttia. Arkisin nuoret menivät nukkumaan samoihin aikoihin riippumatta aamutuntien aloitusajasta. Tämä havaittiin vuosi ja vielä kaksi vuotta tutkimuksen alkamisesta.

Muutoksia havaittiin myös viikonloppuisin, sillä arkiaamunsa tuntia myöhemmin aloittavat nukkuivat muita vähemmän viikonloppuisin, mikä viittaa univelan vähentymiseen. Unen laadussa ei havaittu eroja.

Aiemmissa tutkimuksissa kouluaamujen myöhentämisestä on saatu myös toisenlaisia tuloksia, mutta harvoissa tutkimuksissa unta on mitattu objektiivisesti aktiivisuusmittareilla usean vuoden aikana. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Havainnot voisivat myös olla toisenlaisia nuoremmilla koululaisilla.

(JAMA Pediatrics 2020;DOI:10.1001/jamapediatrics.2020.0344)