AjankohtaistaFysioterapia pistoksia parempi polven nivelrikkoon

Fysioterapia pistoksia parempi polven nivelrikkoon

7.5.2020

Polven nivelrikkoa potevat näyttäisivät hyötyvän fysioterapiasta enemmän kuin glukokortikoidipistoksista, tuore tutkimus osoittaa. Hyödyt näkyvät vielä vuoden kuluttua hoidoista.

New England Journal of Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa fysioterapian ja glukokortikoidipistosten paremmuutta selvitettiin satunnaistamalla 156 potilasta jompaankumpaan hoitoon.

Kun potilaita verrattiin vuoden kuluttua, fysioterapiaryhmäläiset kokivat polvikipujensa lievittyneen enemmän ja lisäksi heidän toimintakykynsä oli parempi kuin pistoksia saaneiden. Kaikilla potilailla oli nivelrikkoa joko yhdessä tai kummassakin polvessa tutkimuksen alkaessa.

Havainnot viittaavat fysioterapian paremmuuteen, mutta tulokset olisi hyvä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa.

Nivelrikko on yleisin kroonista kipua aiheuttava sairaus ja maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoja ei todeta yleensä alle 45-vuotiailla, mutta iän myötä ne yleistyvät huomattavasti. Iän ja ylipainon lisäksi sairastumiselle altistavat vammat, kuormitus sekä nivelten kehityshäiriöt ja perimä.

(New England Journal of Medicine 2020;382:1420–1429)