AjankohtaistaPunainen liha edelleen suolistosyöpien riskitekijä

Punainen liha edelleen suolistosyöpien riskitekijä

Uutiset
5.5.2020
Uutispalvelu Duodecim
Uutispalvelu Duodecim

Runsaasti punaista lihaa ja lihavalmisteita syövät sairastuvat paksu- ja peräsuolisyöpään muita todennäköisemmin. Yhteys on havaittu aiemminkin, mutta näyttää pitävän paikkansa myös 2000-luvulla.

Tiedot käyvät ilmi brittitutkimuksesta, jossa lähes 500 000 miestä ja naista seurattiin kuuden vuoden ajan. Heidän ruokavalionsa arvioitiin tutkimuksen alussa ja osalta myös seurannan aikana. Yhteensä 2 600 osallistujaa sairastui paksu- ja peräsuolisyöpään.

Tulosten perusteella sairastumisriski näkyi varsinkin osallistujilla, jotka söivät punaista lihaa tai prosessoituja lihavalmisteita keskimäärin 75 grammaa päivässä. Vertailukohtana olivat korkeintaan 20 grammaa päivässä lihaa käyttävät.

Päivittäisessä kulutuksessa jokainen kinkkuviipale tai 25 gramman pekoniannos suurensi sairastumisriskiä 19 prosenttia ja 50 gramman liha-annos 18 prosenttia. Myös alkoholi suurensi paksu- ja peräsuolisyövän riskiä. Jokainen päivittäinen 10 gramman annos, joka vastaa esimerkiksi viinilasillista tai pientä olutta, suurensi sairastumisriskiä 8 prosenttia.

Tutkimus myös vahvisti kuitupitoisten ruokien suolistosyövältä suojaavan vaikutuksen, mutta yhteys koski vain leivästä ja aamiaismuroista saatavia ravintokuituja.

Suomessa suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä. Toisin kuin monissa muissa länsimaissa meillä suolistosyöpä ei ole vähentynyt, vaan päinvastoin yleistynyt laajalti. Vuosittain suolistosyöpään sairastuu noin 3 300 suomalaista. Kaksi kolmannesta tapauksista todetaan yli 65-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim

(International Journal of Epidemiology 2020;DOI:10.1093/ije/dyz064)

https://doi.org/10.1093/ije/dyz064

Etsitkö luotettavaa tietoa terveydestä ja sairauksista?

Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä sekä sairauksista jokaisen suomalaisen ulottuville. Terveyskirjastossa on yli 10 000 asiantuntijoiden laatimaa artikkelia.

Käytämme evästeitä, jotta pystymme tarjoamaan parhaan mahdollisen käyttökokemuksen sivustollamme. Voimme käyttää evästeitä myös markkinointiviestinnän kohdentamiseen. Jatkamalla sivustollemme hyväksyt evästeiden käytön.

Lisätietoja