AjankohtaistaLihavuus diabetesriski perimästä ja elintavoista riippumatta

Lihavuus diabetesriski perimästä ja elintavoista riippumatta

29.4.2020

Lihavuus on merkittävin tyypin 2 diabeteksen riskitekijä, ja sen haitat näkyvät myös terveellisiä elintapoja noudattavilla. Lihavuus jättää varjoonsa myös perinnöllisen diabetesalttiuden, tuore tutkimus osoittaa.

Tulokset julkaistiin Diabetologia-lehdessä, ja niiden perusteella sekä lihavuus että huonot elämäntavat kummatkin altistavat tyypin 2 diabetekselle riippumatta mahdollisesta geneettisestä sairastumisriskistä. Lihavuuteen liittyvä diabetesriski on kuitenkin selvästi suurempi.

Jopa henkilöillä, jotka muuten elävät terveellisesti ja joiden perinnöllinen diabetesalttius on vähäinen, lihavuus liittyi yli kahdeksankertaiseen sairastumisriskiin. Tämä havaittiin verrattuna normaalipainoisiin, joiden elintavat olivat samat ja geneettinen riski pieni. Kaikkein suurimmassa sairastumisvaarassa olivat kuitenkin henkilöt, joilla kaikki riskitekijät kasautuivat.

Tulokset vahvistavat näyttöä lihavuuden diabetesvaikutuksista ja osoittavat laihduttamisen ja terveellisten elintapojen olevan parhaat keinot diabeteksen välttämiseen.

Tutkimukseen osallistui 4 700 potilasta, jotka sairastuivat tyypin 2 diabetekseen 15-vuotisen seurannan aikana, sekä 5 400 tervettä verrokkia. Osallistujista 22 prosenttia oli lihavia, 43 prosenttia ylipainoisia ja loput normaalipainoisia. Elintavat (liikunta, ruokavalio, tupakointi, alkoholi) olivat terveelliset 40 prosentilla ja epäterveelliset 25 prosentilla.

Noin 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta, ja heistä valtaosalla on tyypin 2 diabetes. Lihavia aikuisista suomalaista on noin neljännes. Normaalipainon ylittää kuitenkin kaksi kolmannesta miehistä ja puolet naisista.

(Diabetologia 2020;DOI:10.1007/s00125-020-05140-5)