AjankohtaistaKihtipotilaat tyytyväisiä sairaanhoitajan hoitoon – voi olla tehokkaampaa kuin lääkärin antama

22.4.2020

Kihtipotilaat näyttäisivät noudattavan lääkitystä ja hoitosuosituksia paremmin, jos heidän jatkohoidostaan vastaa lääkärin sijaan sairaanhoitaja. Potilaat ovat myös hyvin tyytyväisiä saamaansa hoitoon, tuore tutkimus osoittaa.

Rheumatology-lehden julkaisema brittitutkimus perustuu 438 kihtipotilaan kyselyyn. Vastausten perusteella sairaanhoitajan vastuulla hoidetut tunsivat sairautensa paremmin ja ottivat lääkkeensä tunnollisemmin kuin lääkärin johdolla hoidetut. Heillä oli myös ollut vähemmän kihtioireita edeltävän vuoden aikana, tulokset osoittivat. Suurin osa potilaista kertoi olevansa mieluummin sairaanhoitajan kuin lääkärin hoidossa, ja vain alle viidennes potilaista olisi halunnut sairaanhoitajan sijaan lääkärin.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat sairaanhoitajan antaman kihtineuvonnan ja hoidon olevan monille potilaille hyvä vaihtoehto.

Kihti on kivulias nivelsairaus, joka johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Muun muassa alkoholi, ylipaino ja puriineja sisältävä ruokavalio pahentavat oireita. Puriineja on etenkin eläinten nahassa ja sisäelimissä sekä äyriäisissä ja monissa palkokasveissa.

(Rheumatology 2020;59:575–579)