AjankohtaistaEuroopan lapset syövät liikaa sokeria

Euroopan lapset syövät liikaa sokeria

20.4.2020

Eurooppalaislasten ruokavalioissa on edelleen liikaa sokeria, tuore selvitys osoittaa. Ongelmana ovat mehut ja virvoitusjuomat, joissa on paljon lisättyjä sokereita.

European Journal of Nutrition -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 8 300:n 8–9-vuotiaan eurooppalaislapsen ruokavaliotietoihin. Tietoja kerättiin Saksassa, Ruotsissa, Virossa, Espanjassa, Kyproksella, Italiassa, Unkarissa ja Belgiassa.

Tulosten perusteella pojat saivat päivittäin keskimäärin 1 720 ja tytöt 1 630 kilokaloria. Lisättyjä sokereita, eli sokereita, jotka on lisätty elintarvikkeeseen valmistusvaiheessa, pojat saivat keskimäärin 81 grammaa ja tytöt 77 grammaa päivittäin.

Maiden välillä oli eroja, mutta kaikissa maissa valtaosa lapsista sai suosituksia enemmän sokeria. Vain viidenneksellä sokerien osuus päivittäisestä energiansaannista oli alle 10 prosenttia, mikä olisi suositeltu taso.

Suurin osa lisätyistä sokereista oli peräisin virvoitusjuomista, hedelmämehuista, karkeista ja herkuista sekä maitotuotteista. Esimerkiksi jogurtit sisältävät paljon lisättyjä sokereita.

Tulokset osoittavat eurooppalaislasten sokerin saannin olevan edelleen liian korkeaa, mutta ne tarjoavat myös helpon tavan sokerin käytön vähentämiseen. Vaihtamalla sokerilla makeutetut juomat sokerittomiin monien lasten sokerin kulutus pienenisi todennäköisesti huomattavasti.

(European Journal of Nutrition 2020;59:979–989)