AjankohtaistaKaikki dieetit laihduttavat mutta pysyvät tulokset harvinaisempia

Kaikki dieetit laihduttavat mutta pysyvät tulokset harvinaisempia

17.4.2020

Laihduttajille on tarjolla lukematon määrä erilaisia dieettejä, mutta tuoreen tutkimuksen valossa niiden välillä ei ole kummoisia eroja. Puolessa vuodessa kaikki dieetit näyttäisivät laihduttavan suurin piirtein saman verran, mutta valtaosalle kilot vähitellen kertyvät takaisin. Olennaista olisikin valita itselleen mieluisa ruokavalio, jota olisi mahdollisimman helppo jatkaa pitkään.

BMJ-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 121 laihdutustutkimuksen ja 22 000 osallistujan tietoihin. Tutkimuksissa verrattiin kaikkiaan 14 eri dieettiä kolmeen erilaiseen verrokkiruokavalioon.

Tulosten valossa kuuden kuukauden aikana kaikki osallistujat onnistuivat laihtumaan keskimäärin 4–5 kiloa. Myös osallistujien verenpaineissa havaittiin suotuisia muutoksia.

Kun osallistujien seurantaa jatkettiin toiset kuusi kuukautta, pudotetut kilot olivat kuitenkin kertyneet valtaosalle takaisin riippumatta siitä, mitä dieettiä he olivat noudattaneet. Myös verenpainelukemat palasivat ennalleen. Ainoastaan Välimeren ruokavaliota noudattaneilla osa muutoksista oli vielä havaittavissa vuosi dieetin aloittamisesta.

Tulokset tukevat nykynäkemystä, jonka mukaan melkein dieetti kuin dieetti voi laihduttaa, mutta vaikutukset riippuvat siitä, miten hyvin ruokavaliota noudattaa. Laihtuminen on tutkimusten perusteella suurimmillaan noin puolen vuoden kohdalla, mutta sen jälkeen dieeteistä aletaan lipsua ja kilot pikkuhiljaa kertyvät takaisin.

(BMJ 2020;369:m696)