AjankohtaistaVähäinenkin voimaharjoittelu voi parantaa verenpainetta

Vähäinenkin voimaharjoittelu voi parantaa verenpainetta

2.3.2020

Voimaharjoittelu voi ehkäistä verenpaineen kohoamista, vaikka puntteja nostelisi vain kerran viikossa, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 1,5 miljoonan terveyskyselyyn vuosina 2011–2017 vastanneen terveydenhuollon ammattilaisen tietoja, ja niiden perusteella vähintään kerran viikossa lihasvoimaharjoituksia tekevät potivat korkeaa verenpainetta noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät harjoittaneet lihaksiaan.

Yhteydet säilyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muun muassa osallistujien sosioekonominen asema, aerobinen liikunta, painoindeksi, tupakointi, alkoholin käyttö ja tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia sairauksia.

Lihasharjoittelun hyödyt on havaittu aiemminkin, ja verenpaineen lisäksi se voi auttaa muun muassa diabeteksen välttämisessä.

Tulokset julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

(Journal of Hypertension 2020;DOI:10.1097/HJH0000000000002415)