AjankohtaistaNeljä senttiä vyötäröltä vähentäisi sepelvaltimotautia

Neljä senttiä vyötäröltä vähentäisi sepelvaltimotautia

14.2.2020

Jo 4–5 senttimetrin vähennys vyötärön ympäryksessä voisi pienentää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Väestötasolla tämän suuruinen muutos tarkoittaisi 16 prosentin vähennystä tautitapauksissa, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu lähes 14 000 aikuisen kaksitoistavuotisiin seurantatietoihin, joiden avulla tutkijat arvioivat vähäisten muutosten vaikutuksia väestön sepelvaltimotautitapauksiin.

Tutkijat arvioivat, kuinka moni olisi säästynyt sepelvaltimotaudilta, jos heidän painoindeksinsä tai vyötärön ympäryksensä olisi pienentynyt 5 prosenttia.

Ilman hypoteettista laihtumista 6,3 prosenttia osallistujista sairastui sepelvaltimotautiin kahdentoista vuoden aikana, mutta luku olisi ollut 0,6 ja 1 prosenttiyksikköä pienempi, jos painoindeksi tai vyötärön ympärys olisi pienentynyt 5 prosenttia.

Pienet muutokset eivät yksilötasolla kuulosta suurilta, mutta väestötasolla tämän suuruinen muutos vyötärön ympäryksessä tarkoittaisi sepelvaltimotautitapausten vähenemistä 16 prosenttia. Painoindeksin pieneneminen 5 prosentilla vähentäisi sairastumisia puolestaan 9 prosenttia.

Tulokset vahvistavat näyttöä varsinkin vyötärölihavuuden terveyshaitoista, mutta osoittavat myös varsin pienten muutosten parantavan terveyttä.

Vyötärölihavuudessa suuri osa liikarasvasta kertyy vatsaontelon sisään suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle. Vyötärölihavuus on merkittävä terveysongelma, ja tutkimusten mukaan se on terveysriski myös henkilöille, jotka ovat painoindeksinsä perusteella normaalipainoisia. Suomessa vyötärölihavuudesta puhutaan, kun vyötärön ympärys ylittää naisilla 90 cm ja miehillä 100 cm.

(Journal of the American Heart Association 2020;DOI:10.1161/JAHA.119.012214)