AjankohtaistaPari omenaa päivässä voi parantaa kolesterolitasoja

Pari omenaa päivässä voi parantaa kolesterolitasoja

11.2.2020

Päivittäinen omenien syöminen voisi auttaa monia kolesterolitasojensa kanssa kamppailevia, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta hedelmien syöminen on muutenkin terveellistä.

The American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemat tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 40 vapaaehtoista viisikymppistä söi kahden kuukauden ajan kaksi omenaa päivittäin. Neljän viikon tauon jälkeen samat koehenkilöt nauttivat kahden kuukauden ajan omenia vastaavan sokeri- ja energiamäärän sisältäviä juomia päivittäin. Kaikkien osallistujien kolesterolitasot olivat lievästi koholla.

Omenajakson aikana osallistujien kokonaiskolesterolipitoisuus sekä LDL-kolesterolipitoisuus pienenivät enemmän kuin vertailujakson aikana, tulokset osoittivat. Suotuisia vaikutuksia havaittiin myös triglyseriditasoissa ja verisuonten toiminnassa, mutta ei verenpaineessa.

Kokeen tulokset pitää varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat kolesteroliongelmaisten todennäköisesti hyötyvän päivittäisestä omenan syömisestä. Aiemmissa tutkimuksissa säännöllinen hedelmien syöminen on yhdistetty muun muassa pienempään sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiin.

The American Journal of Clinical Nutrition 2020;111:307–318)