AjankohtaistaTestosteronihoito yhteydessä suurentuneeseen laskimoveritulppariskiin miehillä

Testosteronihoito yhteydessä suurentuneeseen laskimoveritulppariskiin miehillä

16.12.2019

Testosteronihoitoa saavat miehet ovat tavallista alttiimpia sairastumaan laskimoveritulppiin hoitonsa aikana, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Havainnot perustuvat 39 000 miehen vuoden mittaiseen seurantaan. Miehet olivat keskimäärin 57-vuotiaita ja heistä kuudella prosentilla oli merkkejä sukupuolihormonien vähyydestä ja sen aiheuttamia oireita.

Miesten riski sairastua laskimotukokseen oli testosteronihoidon aikana kaksi kertaa suurempi kuin vertailujaksolla, jolloin he eivät olleet lääkityksellä. Riski havaittiin kaikilla riippumatta siitä oliko heillä todettu testosteronin vajaus. Riskit saattoivat olla myös suurempia alle 65-vuotiailla, mutta tältä osin tulokset olivat epäselvempiä. Yhteys oli voimakkaimmillaan kolmen ensimmäisen hoitokuukauden ajan.

Veritulppia koskevat havainnot ovat uskottavia, sillä testosteronihoidot on tätä ennen yhdistetty myös hieman suurentuneeseen aivoverenkiertohäiriöiden ja sydäninfarktin riskiin. Kehon ulkopuolinen testosteroni voi vaikuttaa haitallisesti veren koostumukseen ja sitä kautta edistää tukosten syntyä, tutkijat kirjoittavat.

Testosteronihoitoa käytetään pääasiassa testosteronin vähyydestä johtuvien oireiden lievittämiseen miehillä, mutta varsinkin viime vuosina hoitoja on alettu käyttää laajemminkin muun muassa haluttomuuden hoidossa.

(JAMA Internal Medicine 2019;DOI:10.1001/jamainternalmed.2019.5135)