AjankohtaistaKeski-iän lihasmassa kertoo myöhemmistä sydänriskeistä

Keski-iän lihasmassa kertoo myöhemmistä sydänriskeistä

11.12.2019

Keski-ikäisen lihasmassasta voi päätellä, kuinka todennäköisesti hän sairastuu sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin elämässään. Yhteys koskee varsinkin miehiä, tuore kreikkalaistutkimus osoittaa. Tutkimukseen osallistui runsaat tuhat yli 45-vuotiasta, joita seurattiin kymmenen vuoden ajan.

Lihasmassan ja sydänriskien yhteys on aiemmin havaittu sydän- ja verisuonitauteihin jo sairastuneilla, mutta terveitä koskevat tutkimustulokset ovat olleet vähäisempiä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin oli sitä pienempi, mitä suurempi lihasmassa osallistujalla oli seurannan alkaessa. Verrattuna osallistujiin, joiden lihasmassa oli pienin, korkeimpaan neljännekseen kuuluvien sairastumisriski oli peräti 80 prosenttia pienempi. Osallistujista noin kolmannes sai sydänoireita seurannan aikana.

Yhteydet havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ruokavalio, sosioekonominen asema, tupakointi, verenpaine, kolesterolitasot ja muita sydän- ja verisuonitaudeille altistavia tekijöitä. On silti mahdollista, että tuloksiin on vaikuttanut muutkin seikat kuin pelkkä lihasmassa, ja sen vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Jos havainnot varmistuvat, alhainen lihasmassa keski-iässä voi olla aihe sairastumista ehkäiseville toimille.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

(Journal of Epidemiology & Community Health 2019;DOI:10.1136/jech-2019-212268)