AjankohtaistaSydänpotilaat hyötyvät liikunnasta jopa terveitä enemmän

Sydänpotilaat hyötyvät liikunnasta jopa terveitä enemmän

10.12.2019

Liikunta on hyväksi kaikille, mutta sydän- ja verisuonitauteja potevat saattavat saada siitä erityisen paljon hyötyä. Tuoreen tutkimuksen mukaan sama määrä liikuntaa antaa heille enemmän lisävuosia kuin terveille.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä, ja se perustuu 130 000 sydän- ja verisuonitautipotilaan ja 310 000 terveen kuusivuotiseen seurantaan.

Vapaa-ajan liikunta liittyi kummassakin ryhmässä pienempään riskiin menehtyä seurannan aikana, mutta vaikutus oli suurempi sydänpotilailla. Jokainen 150 minuutin lisäys kohtuullisen raskasta liikuntaa viikossa pienensi potilaiden riskiä menehtyä seurannan aikana 14 prosenttia ja terveiden verrokkien 7 prosenttia.

Tulosten perusteella sydän- ja verisuonitautipotilaat myös hyötyivät suurista liikuntamääristä enemmän kuin verrokit. Sairaudestaan huolimatta yli 300 minuuttia viikoittain liikuntaa harrastavien potilaiden kuolleisuus oli seurannan aikana samalla tasolla ja jopa vähäisempää kuin terveiden, jotka liikkuivat yhtä paljon.

(European Heart Journal 2019;40:3547–3555)