AjankohtaistaInfluenssaan kehitteillä uusi suun kautta otettava lääke

Influenssaan kehitteillä uusi suun kautta otettava lääke

6.11.2019

Tutkijat ovat saaneet lupaavia tuloksia uudesta suun kautta otettavasta influenssalääkkeestä. Jos lääke osoittautuu tehokkaaksi myös ihmiskokeissa, se voisi olla ensimmäinen tehokas hoito influenssaan.

EIDD-2801-nimistä lääkettä testattiin eläin- ja solukokeissa, ja niissä se tehosi useita influenssaviruksia vastaan ja alensi kuumetta ja tulehdusta. Lääke oli tehokas myös ihmisen hengitystiesoluja käyttävässä kokeessa ja toimi silloinkin useita eri influenssaviruksia vastaan.

Moneen influenssaviruskantaan samanaikaisesti tepsivä lääke olisi erittäin tervetullut, sillä tällä hetkellä influenssan hoitoon ei ole tehokkaita lääkkeitä. Influenssaa voidaan ehkäistä influenssarokotteilla, mutta ne eivät auta jo sairastuneita.

Influenssarokotus on maksuton raskaana oleville, yli 65-vuotiaille ja muille riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville sekä 6 kuukauden – 6 vuoden ikäisille lapsille. Myös terveydenhuollossa työskentelevät, vakavalle sairastumisella alttiiden läheiset sekä varusmiespalvelukseen astuvat saavat ilmaisen rokotuksen. Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää monilta ottamatta. Rokotus kannattaisi ottaa marras-joulukuussa.

Tutkimus julkaistiin Science Translational Medicine -lehdessä.

(Science Translational Medicine 2019;11:eaax5866)