AjankohtaistaLiikunta saattaa hillitä geneettistä masennusriskiä

Liikunta saattaa hillitä geneettistä masennusriskiä

5.11.2019

Liikuntaa harrastavat sairastuvat masennukseen muita harvemmin, tutkimuksista tiedetään. Tuoreen tutkimuksen perusteella tämä pitää paikkansa myös henkilöillä, jotka ovat geeniensä takia alttiita masentumaan. Tutkimus perustuu 8 000 yhdysvaltalaisen terveysrekisteri- ja geenitietoihin.

Kahden vuoden seurannan aikana masennukselle geneettisesti alttiit saivat masennusdiagnoosin todennäköisemmin kuin muut osallistujat. Riski oli kuitenkin selvästi pienempi osallistujilla, jotka harrastivat säännöllisesti liikuntaa, riippumatta heidän geneettisestä masennusriskistään.

Tässä tutkimuksessa riittävä liikuntamäärä oli noin 35 minuuttia päivässä. Hyödyt sai esimerkiksi juoksemisesta, tanssista tai muista kohtuullisen raskaista liikuntamuodoista, mutta myös joogasta, venyttelystä ja muista kevyemmistä harrasteista.

Noin joka seitsemäs suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Usein masennus alkaa jonkin kielteisen elämänmuutoksen, kuten avioeron, työttömyyden tai läheisen kuoleman jälkeen.

(Depression and Anxiety 2019)