AjankohtaistaÄrtyvän suolen oireyhtymä lievittyy puhelin- ja nettiterapialla

Ärtyvän suolen oireyhtymä lievittyy puhelin- ja nettiterapialla

4.11.2019

Ärtyvän suolen oireyhtymä on kiusallinen suoliston toimintahäiriö, joka aiheuttaa mm. ripulia, vatsan turpoamista, kipuja ja ummetusta. Ruokavaliomuutokset ja liikunta ovat keskeisiä hoitotapoja, mutta moni potilas voisi hyötyä myös kognitiivisesta terapiasta.

Tuoreen tutkimuksen perusteella kognitiivisen terapian hyödyt näkyvät ainakin kahden vuoden ajan, vaikkakin ne heikkenevät jonkin verran ajan kuluessa. Erityisesti puhelimitse annettu terapia, mutta myös internetpohjainen terapia lievensivät potilaiden oireita sekä ahdistuneisuutta ja masennusta.

Kliinisesti merkittävä oireiden lieventyminen havaittiin 70 prosentilla puhelinterapiaa saaneista, 60 prosentilla nettiterapiaryhmäläisistä ja alle 50 prosentilla potilaista, jotka saivat vain tavanomaista hoitoa.

Sama tutkijaryhmä päätyi samanlaisiin tuloksiin myös aikaisemmassa tutkimuksessaan, mutta nyt julkaistut tulokset perustuvat pitempään seurantaan. Yhdessä tulokset viittaavat kognitiivisen käyttäytymisterapian antavan ärtyvän suolen oireyhtymää poteville pitkäaikaista helpotusta.

Ärtyvän suolen oireyhtymää potee arvioista riippuen 10–15 prosenttia väestöstä. Vaiva on naisilla yleisempi. Ruokavalio ja liikunta ovat tärkeimmät lääkkeettömät hoidot, mutta oireita voidaan lievittää myös lääkkeillä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Gastroenterology & Hepatology -lehdessä. Siihen osallistui runsaat 320 potilasta, jotka satunnaistettiin kahteen eri terapiaryhmään tai verrokkiryhmään, joka jatkoi tavanomaisella hoidolla.

(Lancet Gastroenterology & Hepatology 2019;4:863–872)