AjankohtaistaVälimeren ruokavalio voi ylläpitää muistia

Välimeren ruokavalio voi ylläpitää muistia

30.10.2019

Välimeren perinteinen ruokavalio on monissa tutkimuksissa todettu terveelliseksi. Tuore brittitutkimus vahvistaa näyttöä ja osoittaa ruokavalion olevan hyväksi muistille ja muille kognitiivisille mielentoiminnoille.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Tulosten perusteella välimerellisesti ruokailevien muistitoiminnot ja tiedonkäsittelytaidot heikkenivät seurannan aikana vähemmän kuin osallistujien, joiden ruokavaliossa oli vähiten välimerellisiä piirteitä. Yhteys oli sitä voimakkaampi mitä lähempänä ruokavalio oli Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota.

Brittien tulokset perustuvat 8 000 iäkkään seurantaan vuosista 1993–1997 vuosiin 2006–2011. Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

(American Journal of Clinical Nutrition 2019;DOI:10.1093/ajcn/nqz114)