AjankohtaistaViileä ja juokseva vesi paras ensiapu palovammaan

Viileä ja juokseva vesi paras ensiapu palovammaan

18.10.2019

Lapsen palovammaa kannattaisi hoitaa laittamalla vamma juoksevan ja viileän veden alle vähintään 20 minuutiksi. Riittävä ensiapu vähentää lapsen vammoja ja ihosiirteiden tarvetta, tuore tutkimus vahvistaa.

Tutkimus julkaistiin Annals of Emergency Medicine -lehdessä, ja siihen osallistui 2 500 palovamman takia sairaalaan tuotua lapsipotilasta. Melkein kaikkien lasten palovammaa oli pidetty vedessä, mutta vain 70 prosentilla ensiapu oli kestänyt riittävät 20 minuuttia kolmen tunnin sisällä vammasta.

Tulosten perusteella riittävää ensiapua saaneet tarvitsivat ihosiirteen noin 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin lapset, jotka eivät saaneet ensiapua tai se oli liian lyhyttä. Vammat myös paranivat nopeammin tapauksissa, joissa ei tarvittu ihosiirteitä. Havainnot vahvistavat näyttöä riittävän ensiavun tärkeydestä palovammojen hoidossa.

Suomalaissuosituksissa palovamma-alue kehotetaan upottamaan huoneenlämpöiseen veteen tai valuttamaan vettä sen päälle 20 minuutin ajan. Kudosvaurion lisäksi tämä vähentää kipua.

(Annals of Emergency Medicine 2019;DOI:10.1016/j.annemergmed.2019.06.028)