AjankohtaistaLihavuus suurentaa diabetesriskiä geeneistä huolimatta

Lihavuus suurentaa diabetesriskiä geeneistä huolimatta

7.10.2019

Perinnöllinen alttius ja huonot elintavat altistavat tyypin 2 diabetekselle, mutta verrattuna lihavuuteen niidenkin vaikutus on pieni. Kööpenhaminan yliopiston vetämässä tutkimuksessa lihavuuteen liittyi peräti kuusinkertainen sairastumisriski.

Tulokset perustuvat 9 600 keskimäärin 56-vuotiaan miehen ja naisen neljätoistavuotiseen seurantaan, jonka aikana lähes puolet osallistujista sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Verrattuna normaalipainoisiin lihavien (painoindeksi yli 30) sairastumisriski oli kuusinkertainen, tulokset osoittivat. Perimältään erittäin alttiit sairastuivat puolestaan noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin osallistujat, joilla oli diabetekselle altistavia geenimuotoja vähiten, ja epäterveellisesti elävät noin 1,2 kertaa todennäköisemmin kuin terveellisiä elämäntapoja noudattavat.

Normaalipainoisuus ja terveelliset elämäntavat (savuttomuus, fyysinen aktiivisuus, kohtuullinen alkoholinkäyttö, terveellinen ruokavalio) liittyivät pienempään sairastumisriskiin myös osallistujilla, joiden geneettinen sairastumisriski oli suuri.

Tulokset julkaistiin diabetestutkijoiden jokavuotisen EASD-kongressin yhteydessä Barcelonassa.

(EASD Annual Meeting 2019, Abstract 376)