AjankohtaistaSokerijuomien lisääminen nostaa diabetesriskiä – koskee limuja ja mehuja

Sokerijuomien lisääminen nostaa diabetesriskiä – koskee limuja ja mehuja

4.10.2019

Runsaasti sokeria sisältävät juomat suurentavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen riippumatta siitä onko juomassa sokeria luonnostaan vai lisättynä.

Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan riskit suurentuvat, kun juomien kulutus kasvaa vuosien varrella. Jos päivittäistä sokerijuominen kulutusta lisäsi noin desilitralla, sairastumisriski suureni 16 prosenttia neljän vuoden aikana. Suuremmat lisäykset suurensivat riskiä enemmän, tutkijat kirjoittavat.

Riskin kannalta ei ollut väliä joiko lisättyä sokeria sisältäviä virvoitusjuomia vai mehuja, joissa oli vain hedelmän tai marjojen luonnollisesti sisältämiä sokereita.

Sokerijuomien korvaaminen vedellä, teellä tai kahvilla johti sairastumisriskin pienentymiseen, mutta keinotekoisesti makeutetuilla virvoitusjuomilla ei ollut samanlaista vaikutusta.

Yhdysvaltalaistulokset vahvistavat jo valmiiksi runsasta näyttöä sokerijuomien kulutuksen ja diabetesriskin yhteydestä. Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien painoindeksistä tai mahdollisista elintapojen ja ruokavalion muutoksista.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja se perustuu kolmen aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat yhteensä yli 190 000 miehen ja naisen 22–26-vuotisista seurantatiedoista. Osallistujat vastasivat ruokavaliota koskeviin kysymyksiin neljän vuoden välein.

(Diabetes Care 2019;dc190734)