AjankohtaistaAlkoholinkäytön lopettaminen parantaa psyykkistä hyvinvointia

Alkoholinkäytön lopettaminen parantaa psyykkistä hyvinvointia

30.7.2019

Alkoholinkäytön lopettaminen voisi parantaa monien elämänlaatua ja psyykkistä hyvinvointia, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys havaittiin naisilla, jotka olivat alkoholin kohtuukäyttäjiä.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin CMAJ-lehdessä, ja ne perustuvat yli 10 000 keskimäärin 49-vuotiaan hongkongilaismiehen ja -naisen kaksivuotisiin seurantatietoihin. Miehistä 64 prosenttia ja naisista 88 prosenttia oli raittiita.

Osallistujat täyttivät fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia koskevan kyselyn tutkimuksen alussa sekä sen lopussa. Heiltä kyseltiin muun muassa mielialasta, vireydestä, tunne-elämästä ja sosiaalisesta toimintakyvystä.

Kun vastaukset yhdistettiin tietoihin osallistujien alkoholinkäytöstä ja siinä tapahtuneista muutoksista, psyykkisen hyvinvoinnin havaittiin parantuneen eniten naisilla, jotka olivat kohtuullisia alkoholinkäytössä, mutta lopettivat juomisen kokonaan seurannan aikana.

Tulokset vahvistaakseen tutkijat tekivät samanlaisen vertailun käyttäen yhdysvaltalaista 30 000 osallistujan tutkimusta. Vertailu tuotti samanlaisen tuloksen. Yhteydet pysyivät ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien sosiaalinen ja taloudellinen asema, painoindeksi, tupakointi ja muita taustamuuttujia.

Alkoholinkäytön lopettaminen voi parantaa psyykkistä hyvinvointia monellakin tapaa, mutta on myös mahdollista, että se kuvastaa laajemmin elämän muutoksia, jotka yhdessä lisäävät hyvinvointia. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Alkoholin kokonaiskulutus Suomessa kasvoi vuoteen 2007 asti, mutta on sen jälkeen vähentynyt lähes viidenneksellä. Alkoholin riskikäyttö ja humalajuominen ovat silti edelleen merkittäviä terveysongelmia Suomessa. Yli puoli miljoonaa suomalaista juo yli riskirajojen, mikä naisilla tarkoittaa 7 annosta tai enemmän ja miehillä 14 annosta tai enemmän viikossa.

(CMAJ 2019;191:E753–E760)